Historia

Järpens IF bildades 1923 som en utbrytning ur Järpens Skidklubb. Idrottsföreningen blev sedan moderförening till ytterligare utbrytningar såsom Järpens Gymnastikförening 1936 och Järpens Curlingklubb 1961. Föreningen håller förnuvarande på med fotboll och ishockey.

Fotboll har alltid varit med, där nådde man sina största framgångar under 30-40 talen.  1939-40 spelade man, som ensamt  Jämtlandslag, i Div 3 Norra Uppsvenskan och blev 5:a.  Övriga lag var Kubikenborg, Älgarna, Bollsta, Sandö, , Östrand, Väja/Dynäs och Sprängviken. Uppsvenskan omorganiserades sedan så serien innehöll lag från Jämtland och Medelpad. 1945 drar man sig ur serien pga spelarbrist. Under dessa tidigare år mötte man också lag som Rosenborg BK, Djurgården IF, IF Elfsborg och GIF Sundsvall.    Något som i alla år förknippats med föreningen är idrottsplatsen Cuba, den byggdes redan innan föreningen bildades.

Ishockeyn upptogs 1949 och man vann Svensk-Norska serien 1955. 1957 blev man distriktsmästare och var även i final 1954,1958 och 1961. En viktig händelse för ishockeyn är tillkomsten av ishallen Röjsmohallen, som invigdes 1991.  En stor framgång var även säsongen 2005/2006 då man kvalificerade sig till  div 1 spel, tyvärr var inte organisationen redo för detta och föreningen var tvungen att avsäga sig platsen.

Övriga idrotter som bedrivits genom åren är gymnastik, allmän idrott (friidrott), curling, bandy, simning, skridsko,  basket, handboll, tennis, konståkning och korpverksamhet.

Vi har haft fina fotbollsbesök genom åren, förutom i texten ovan nämnda föreningar, mötte vi Svenska fotbollslandslaget 1944 och förlorade med 14-0. 1995 hade vi en en P16 landskamp mellan Norge och Danmark med bla John Carew. Hade även ett Ukrainskt topplag, Odessa Chernomorets, här för match.

I ishockey hade vi en elitseriecup med Modo Hockey, Brynäs IF och Leksands IF. Med var bla Peter Forsberg, Markus Näslund, Niklas Sundström, Magnus Wernblom, Tom Bissett, Andreas Dackell, Ove Mohlin, Magnus Svensson, Jonas Bergqvist, Jarmo Mäkitalo, Jan Houkko, Markus Åkerblom och Ricard Persson.  1993 hade vi en  J18 landskamp här mellan Sverige och Finland med spelare som Kim Johnsson, Daniel Tjärnqvist, Nisse Ekman, David Petrasek, Mikka Kiprusoff, Aki Petteri Berg. 1996 hade vi en J20 landskamp mellan Ryssland och Finland. Där deltog bla Alexei Morozov, Maxim Afinogenov , Oleg Kvasha, Olli Jokinen, Vesa Toskela, Tomi Kallio, Ville Nieminen, Anti Jussi Niemi, Toni Lydman och Niko Kapanen.  Även ryska veteran landslaget med Maltsev och Vasiljev har varit här.

Av de spelare som startat sin karriär här i Järpen är Joel och Henrik Lundqvist (tidigare Frölunda, nu NHL) de mest kända. Men även förr har vi haft duktiga spelare, som bla representerat Wifsta/Östrand (Timrå) och Djurgården.

Uppdaterad: 2016-06-07 22:49
Skribent: Joakim Westerlind